Elokuun linturetkiä

Aloitin elokuun ajamalla heti kuun 1. päivänä aikaisin aamulla Lappeenrantaan Toikansuon vanhalle kaatopaikalle, jossa oli oleillut jo muutaman päivän kesän huippuvieraana arokyyhky. Saavuttuani paikalle ja päästyäni täyttömäen huipulle oli paikalla jo parikymmentä ornia, jotka olivat nähneet arokyyhkyn vilaukselta heinikossa.

Pian kyyhky nousi ja suorittu hienon ylilennon koko katsojajoukon ihastelemana. Linnun oletettiin siirtyneen edellisten päivien tapaan läheisille altaille juomaan ja ruokailemaan. Altaiden reunalla jouduttiin odottamaan kuitenkin toista tuntia, kunnes lintu ilmaantui tepastelemaan hyvin aromaisiin olosuhteisiin tekoaltaiden reunamille.

Aikani lintua ihasteltuani palasin takaisin hienossa ja aurinkoisessa säässä Salpalinjalla pysähtyen.

Elokuun ensimmäiset viikot olivat hyvin lämpimiä ja aurinkoisia. Linturetkeily keskittyi lähinnä iltaisiin käynteihin Laajalahdella Maarin tornilla, jossa näkyi vuoden aikaan nähden tavanomaisia kahlaajia ja vesilintuja. Tornin edustan ruovikossa liikuskeli useana iltana sekä luhtakanoja että -huitteja, jotka juoksentelivat välillä hyvin avoimestikin. Myös nuori sitruunavästäräkki havaittiin useana iltana. Useana iltana paikalla oli myös yksi tai kaksi kalasääkseä.

Kuukausi huipentui 28.8. lauantaina, jolloin suuntasin jo klo 6 aamulla Maarin tornille, jossa oli edellisenä iltana havaittu noin 30 minuutin ajan suippopyrstösirri. Olin käynyt jo illalla paikalla, mutta lintu oli jo tuolloin kadonnut näkyvistä ja tornille vievillä pitkoksilla oli useiden kymmenien odottajien jono. Aamulla pääsin jonoon aivan pitkosten alkupäähän, josta pääsinkin sitten varsin nopeasti torniin linnun löydyttyä klo 6:30 aikoihin. Täpötäydestä tornista ei ollut helppo löytää kaukana lietteillä ruokailevaa sirriä, jonka ruskea päälaki erottui kuitenkin pitkän etäisyydenkin päästä.

Maarista siirryin Elfvikin puolelle, jossa oli varsin rauhallista kunnes epäiltiin sirrin siirtyneen lahden sille puolelle. ELfvikin tornista emme kuitenkaan lintua nähneet ja pian sen ilmoitettiinkin palanneen Maarin puolelle lähemmäs tornia. Kävinkin Maarissa vielä uudestaan ja nyt lintua oli helppo tarkkailla huomattavasti aamuista lähempää, vaikka tornissa edelleen paljon väkeä olikin.

Päivän kuluessa tuli lisäksi useita ilmoituksia Ämmäsuon kaatopaikalla jo pitkkän majailleesta 1 kv etelänharmaalokista, jota päätinkin lähteä vielä katsomaan. Lintu löytyikin hyvin helposti Kauhalantien päässä aidan takana asfalttikentällä makaamasta. Tunnistaminen omin avuin olisi kyllä ollut hyvin haasteellista.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Elokuun linturetkiä

  1. Sohvi says:

    Onpa hienoja valokuvia!
    Terveisin
    Sohvi